MIDI import със загуби на информация

Дебати и коментари относно Reason аудио софтуер. Връзки към безплатни Reason Reffils.

Модератор: ReWired

MIDI import със загуби на информация

Мнениеот vlex на 27.09.2009, 12:21

Здрасти,

не се оправям особено много с рийзъна, но не се и занимавам особено много с него, па да взема да се науча да се оправям. Пиша си нещата на елементарен едитор, откъдето после си експортвам инфото в миди. Опитвам се да го импортна в рийзън 4.0, обаче имам загуби на информацията. Първо, че ми отваря по два комбинатора на писта (не са ляв и десен канал, защото инфо имам само в еидния канал/комбинатор), но и примерно на китарните партии, където имам сноване нагоре надолу, бендове, тремола и други ефекти, които би трябвало да са експортнати в мидито (когато го слушам през уинамп примерно, си се интерпретира нормално) имам загуба на информация. Може би единствено китарните сола се разхвърлят в двата отговарящи комбинатора неравномерно. Тъпото е, че не мога да си сложа някой семплер и да си експортна парчето като хората, защото имам нечовешки проблеми от това миди - примерно бас партията ми се изсвирва с октава надолу, китарите свирят само част от партията, която попада в даден диапазон и по-високи/ниски тонове биват орязани и т.н. Някой може ли да ме светне къде точно бъркам. Гледам да keep it simple: нов документ->импорт миди-> асайнвам на комбинаторите някой сет, който привидно върши работа, но пак имам кълцане. Нещо не се оправям с едитора на рийзън и затова и не искам да си пренапиша липсващите партии в него... #-o

Ще се радвам на съвети и идеи.

Поздрави,
Влад

vlex
Newbie

Специализиран съм в: композиция

Re: MIDI import със загуби на информация

Мнениеот ReWired на 29.06.2010, 21:31

Стара тема, потребителя не е влизал от тогава...но все пак:
Вероятно проблема е при експортването от МИДИ-редактора, или дори при самото композиране в него.
Reason създава Combinator за всеки трак във МИДИ-файла, ИЛИ за всеки КАНАЛ (в зависимост MIDI 1 или MIDI 0 е файла).
Би трябвало всички автоматизации в МИДИ-файла да излязат и в сикуенсъра на Reason, дори и не-вързани към конкретен параметър по синтовете - тук човек трябва да се оправя сам, както му харесва.
Pitch Bend и Modulation излизат в нотния трак.
Отделно от това - Reason не се съобразява с промени в темпото в самия MIDI-файл (нито при импорт, нито при експорт).
Тук също може да се появи объркване - ако във файла темпото се променя доста драстично - може да се появи първоначално усещане, че липсват ноти (Reason се съобразява само с първоначалното темпо, всички промени след това се игнорират).
Аз лично не разбирам защо човек би си играл да пише МИДИ в една програма, а после да го импортва в друга, за да си го сейвне като аудио...при положение, че втората програма си има достатъчно добър МИДИ-сикуенсър (хем може и да се чуе в реално време кое как звучи...).
Изображение

Аватар
ReWired
SONIC-BANG! - Standart Moderator

Специализиран съм в: саунд дизайн / звукообработка

Назад към Reason: въпроси и отговори