Представяме на Вашето внимание Cold_Soul

Екипът на SONIC - B.A.N.G. интервюира изявени членове на портала. Вижте какво имат да споделят те с обществото!

Модератори: Glorian, Chipson, Strezov, audiozone

Представяме на Вашето внимание Cold_Soul

Мнениеот Strezov на 20.03.2010, 15:26

Алекс Костов, познат на потребителите от сайта като Cold_Soul, е един от талантите, най-известен в Sonic - B.A.N.G. в жанра на филмовата музика. Учи педагогика на обучението по музика, с поп и джаз пеене в Пловдивската музикална академия, а в свободното си време твори и композира - от мощни оркестрации, до закачливи електронни мелодии. Ето какво ще каже той за себе си:

Алекс, добре дошъл в зоната за интервюта на Sonic - B.A.N.G. Като за начало на нашия разговор ще споделиш ли с нас за връзките ти с музиката и как за пръв път се запозна с композирането и творчеството?

Здравейте, първо и аз искам да благодаря на екипа на Sonic – B.A.N.G. за възможността да разкажа нещо за себе си. Това интервю значи много за мен наистина! С музика се занимавам от малък, с някои прекъсвания. На 4 годишна възраст съм започнал да свиря на пиано, занимавал съм се и със солфеж и пеене. Изкарах за съжаление само една година в музикалното училище. След това продължих в обикновено СОУ, поради омразата, която се бе породила в мен от музиката. Това се дължеше на всекидневното свирене на пиано по няколко часа на ден, което адски ме вбесяваше (сега съжалявам, че съм спрял), докато моите приятели играеха навън и ме викаха да отида при тях, аз трябваше да свиря. Тогава това ми се струваше само като задължение и честно казано ми беше неприятно. Известно време след това пях в детското предаване „Като Лъвовете“. Естесвтено по-късно обаче старите ми музикални инстинкти пак се обадиха. На 16 години преоткрих музиката чрез компютърните програми за композиране.

Какво ти помогна в пътя на творчеството? Какво събужда твоята музикална муза?
Всичко започна като някакво хоби и постепенно се разви до това, което правя днес. Когато бях на 17 г. се запознах с един човек, който впоследствие ми стана приятел. Той също се занимаваше с компютърна музика (Боби - Dj Scorpi). Той ме насочи към Sonic - B.A.N.G. Когато се регистрирах с сайта, вече се почувствах като част от общност, в която хората се интересуват от това, което правя и започнах по-активно да се занимавам с музика. В 12 клас вече установих, че искам да се занимавам професионално и се подготвях 1 година, за да кандидатствам с възможно най-допустимата за мен тогава специалност - поп и джаз пеене.

Имаш ли някакви постижения в музиката? Ами падения?
Още първата ми година в академията се явих на продукция върху произведения на Бах. Тогава като облигатист по пиано изкарах грамота за отлично представяне. Същата година по-късно изкарах и грамота в концерт за поп и джаз пеене. Лятото на 2009 г. за пръв път пуснаха моя творба по радио "Пловдив" ("For honor and glory"). За други по-значителни постижения не мога да се сетя освен, когато съм бил по-малък и съм изнасял някоя творба по пиано на концерт. За падения... спомням си един случай, когато бях на 11-12 годишна възраст и трябваше с една групичка от още хлапета да пеем на един детски концерт на центъра. Тогава тон-режисьора реши, че иска да пуска само playback варианти (за да не стават някакви изцепки, сещате се колко "добри" тонрежисьори имаме в България). Е естествено трябваше да стане някаква изцепка и когато дойде реда на едно момиче да пее преди мен, пуснаха моя песен. Тя горката почна да се чуди на сцената, аз изтичах до нея иии.... и двамата седяхме и зяпахме тъпо докато вървеше playback-a. Публиката гледаше доста интересно, но както и да е, минало...

Какво използваш за да композираш? Само на компютърна помощ ли разчиташ, или...?
Преди да влезна в академията разчитах единствено на слуха си и на компютърните инструменти, които имам в наличност. Днес обаче разчитам също и на опита (макар и не много голям все още), който трупам в академията, хармония, оркестрация и тъй подобни. Също ми идват някои идеи и когато дрънкам на пиано измежду задъжителните произведения, които имам да свиря.

Трудно ли е баща ти да е композитор и още от самото начало да има много повече знания и умения от теб? Или това ти помага?
В повечето случаи това не ми пречи, дори понякога ми помага, но има моменти, в които различията в начина ни на мислене ни правят проблем. Да не споменавам случаите, когато се опитвам да направя нещо в електронен стил, тогава критиките отправени към мен са доста суровички, но вече съм посвикнал. Принципно не се обръщам за помощ към него, понеже стиловете, в които творим доста се различават. А що се отнася до хармонията... когато той дочуе какво творя, не изпуска момент да дойде и да ми каже къде имам някакъв тип грешка и да ме поправи, за което съм му благодарен. Надявам се вбъдеще да нямам проблеми с тази наука.

По семейната традиция би трябвало да се занимаваш с джаз – защо точно избра филмовата музика?
Мисля, че джаза е много дълбока музика, трудна не само за изпълнение, но и за разбиране. Не съм достигнал все още нужната възраст за да я разбера така, както я разбират повечето почитатели на джаз. Въпреки, че баща ми се занимава с композиране на джаз музика, има още много какво да науча за този богат стил. А филмовата музика е нещо, което винаги ме е привличало още от малък и просто исках да се пробвам в този стил. Струва ми се, че имам някакъв напредък.

Следваш в музикалната академия в Пловдив – кажи нещо повече за обучението си!
Засега съм доволен с това, с което се занимавам. Мисля, че в бъдеще няма да се занимавам въобще с пеене, а и не искам да имам някакви изяви като певец, но часовете ми по специален предмет протичат много добре и съм доволен. (Само да спомена, че любимият ми певец е Франк Синатра и изпълнявам предимно негови парчета.) Записах факултет Музикална педагогика, точно поради причината, че има много теоритични предмети и мога да науча достатъчно нужни неща, които биха били необходими за композирането.

Кое е любимото ти твое парче?
"Герой" ми е любимото. Можете да го чуете в профила ми.

Кои са ти любимите инструменти, които ползваш често?
Най-вече използвам симфонични инструменти, както и някои електронни ударни и електрически бас.

А пианото? Ето, печелиш награди, особено за Бах. Удоволствие или задължение е това?
Откакто започнах отново да свиря на пиано, за мен това е по-скоро удоволствие, не се стремя обаче да ставам виртуозен пианист (поне за сега), макар и да ми се иска до някъде. Би било по-добре за композирането ми.

Какво представлява музиката за теб – как я разбираш като изкуство?
Музиката за мен е начин да изразиш себе си, да покажеш как се чувстваш в даден момент и това личи в произведенията, които пиша в свободното си време.

Любим албум, любима група, любима песен?
За албум честно казано немога да се сетя в момента, както и за група... любима песни имам няколко както за слушане, така и за изпълнение - Франк Синатра - "I`ve got you under my skin", "My way"; Антонио Карслос Жобим - "How insensitive"; Джако - "Billiе Jean" (е това не мога да го изпълня).

И всъщност какво слушаш напоследък?
Както от доста време насам, предимно филмови парчета, електроника, джазови стандарти и рок музика.

Би ли правил музика с други хора и ако да, защо?
Идеята ми се струва добра, бих го направил, защото това би отворило още по-голяма възможност за музиката, която композираме, по-мащабно звучене и хармония, поради различните ни виждания.

Ами философията? Присъства ли тя в музикалното изкуство и под каква форма? Какви са идеите, които влагаш в произведенията си?
Философията присъства доста често, а и почти не ми се е случвало да композирам нещо без даден замисъл, без да имам да кажа нещо в произведението. Обикновено се опитвам да разкажа нещо по начин, по който го разбирам и искам и другите да усетят. Мисля, че и повечето от нас го правят.

Спомогна ли Sonic – B.A.N.G. с нещо в творчеството ти?
Разбира се, Соник много ми помогна, в доста направления. Редовните автори от това общество ме мотивират и вдъхновяват, чрез произведенията си, а и често намирам помощта на някои хора от сайта и форума, които разбират повече от мен в даден стил и винаги са готови да се отзоват ако имам проблем. Затова изключително много се радвам, че има такова пространство, в което хората да могат да споделят, да работят заедно и да си помагат взаимно, по пътя към съвършенството. Винаги съм бил много благодарен за всичко това.

Какво смяташ да правиш занапред?
Е, както вече споменах, надявам се занапред да се занимавам професионално с музика, да печеля от това и в същото време да си правя удоволсвтие чрез композирането. Най-вероятно ще следвам магистратурата си в София в НМА, с тонрежисура (страната отчаяно се нуждае от такива) или композиция и се надявам да успея!
website
musical profile
3. Просто правило - за да получиш коментар трябва и да дадеш! Постарайте се да чуете творчеството на другите и дадете мнението си, най-вероятно ще ви се върне жеста!,
SONIC - B.A.N.G. WORKSHOP - ПОТВЪРДИ УЧАСТИЕТО СИ!

Аватар
Strezov
SONIC-BANG! - Global Moderator

Специализиран съм в: композиция

Re: Представяме на Вашето внимание Cold_Soul

Мнениеот Aresius на 20.03.2010, 22:09

Благородно ти звиждам, колега, че не си единствение музикант/композитор в семейството и има някой, който да ти каже ако си допуснал грешка. :D
Научих интересни неща за теб. Знаех, че учиш в музикална академия, но не знаех, че специалността ти е поп и джаз пеене :)

Аватар
Aresius
--All Time Member--

Мнениеот SJD на 21.03.2010, 13:01

Друго си е да си в музикално семейство :) И аз като Aresius ти завиждам благородно за това :) От известно време насам доста се зачетох в интервютата, които излизат. Интересна си е чуждата съдба и какви са връзките на отделните хора с музиката :)

Аватар
SJD
Advanced Member

Мнениеот A.Kostov на 22.03.2010, 22:23

Благодаря, колеги, радвам се, че интервюто ви е харесало, благодаря на Sonic отново за това. Е, все пак не си мислете сега, че като не съм сам музикант в семейството постоянно има кой да ми помага. :wink: Естествено, както някои от вас са забелязали, от както съм се присъединил в това общество (а и не само аз) постоянно се развивам и до голяма степен вие сте ми понякога повече в помощ от колкото хората, които са близо до мен. За това съм изключително благодарен и на тези в портала, които винаги могат да се отзоват и да дадат своите съвети, мнения и критики, които да ни насочват по пътя към съвършенството. Помощта и вниманието от други като нас, която получаваме тук е много повече, от колкото в действителност изглежда. Това е едно от най-хубавите неща в този портал.
"Всички си имаме свои машини на времето. Тези, които ни връщат назад, се наричат спомени. А тези, които ни носят напред - мечти."
http://www.myspace.com/coldsoulmusic

Аватар
A.Kostov
Silver Member

Мнениеот EuroDance на 04.04.2010, 11:01

С известно закъснение, чак сега прочетох интервюто и бих искал да коментирам няколко, заложени в него проблема. Първият е за конфликта "музика-детство" - според мен наистина детството трябва да се изживява свободно, с много игра и т.н., без да се налагат занимания, които едно дете още не е осъзнало като свое хоби или бъдеща професия. От личен опит мога да кажа, че разбиранията за музиката като цяло много се променят в течение на човешкия живот. Т.е. - според мен отказът на колегата от пианото в детските му години е напълно разбираем и нормален.
И другото - завиждам на Cold Soul, че има родител-музикант, към когото при добро желание може винаги да се обърне за помощ. Това си е един вид творческа опора, която липсва при тези, чиито родители са абсолютни музикални инвалиди... :D

А относно самото интервю - отлично свършена работа! =D> Пожелавам на интервюирания колега да постигне всичките си цели в областта на музиката. А той очевидно преследва целите си и това най-вероятно ще се случи! Ние можем само да му стискаме палци и да му оказваме нашата подкрепа тук, във форума! :)
Can you feel the beat?
Come and move your feet!
Let the rhythm go through your heart!

Beat Society - Feel The Beat

Аватар
EuroDance
Gold Member

Мнениеот A.Kostov на 04.04.2010, 15:53

Благодаря ти за мнението :)! Радвам се, че ме разбираш и благодаря за пожеланията!
"Всички си имаме свои машини на времето. Тези, които ни връщат назад, се наричат спомени. А тези, които ни носят напред - мечти."
http://www.myspace.com/coldsoulmusic

Аватар
A.Kostov
Silver Member

Назад към SONIC - B.A.N.G.! Интервюта